از گذشته تاکنون کنفرانس ها و سمینار های علمی بین المللی یک بستر مناسب برای نشر و ارائه جدیدترین دستاوردهای علم و فناوری را فراهم کرده است و موجب شده است تا گسترش تبادلات علمی و افزایش قابلیتهای پژوهشی و آموزشی محققان بالاتر رفته و به روند دانش پژوهی کمک شایانی گردد.
در این مقالات سعی داریم که ضمن معرفی انواع رویدادهای علمی، مراحل شرکت کردن و حتی نحوه ی ارائه ی موفق را برای شما بازگو کنیم.
شاید هنوز برایتان تفاوت میان کنگره، کنفراس، سمینار و یا ورکشاپ به طور دقیق مشخص نباشد. در ابتدا به طور مختصر به معرفی این رویدادها میپردازیم تا در مورد هر کدام از آنها با ذهن بازتر و اندیشه دقیق تر آشنا شوید.کارگاه یا ورک شاپ رویدادی است کوتاه مدت که با هدف آموزش، تبادل اندیشه و تجربه و ارائه روش های نوین علمی ایجاد میشود. در یک کارگاه معمولا تعداد محدودی مشارکت دارند و در مورد موضوعی خاص به طور دقیق بحث میکنند. کارگاه ها طیف گسترده ای از موضوعات از علوم اجتماعی، هنر و اقتصاد تا فناوری و اطلاعت را پوشش میدهند. هدف از ایجاد یک کارگاه بیش از انتقال و آموزش دانش، انتقال تجربیات و مهارتهاست.
کنگره در تعریف آکادمیک به گردهمایی هایی گفته میشود که توسط افرادی با ویژگی های مشابه و متعلق به حرفه، رشته، و یا گروهی خاص، برای تبادل نظر، بحث وتصمیم گیری در مورد موضوعی ویژه ایجاد میشوند. تعداد شرکت کننده ها در یک کنگره زیاد است و گاهی این تعداد تا هزاران نفر نیز میرسد. همچین این رویداد با فاصله زمانی مشخصی (اغلب یا دوساله) تکرار میشود و مدت برگزای آن کوتاه است. در کنگره ها علاوه بر اعضای اصلی از سازمان های حمایت کننده نیز دعوت به عمل می آید. کنگره های بین المللی یا جهانی معمولاً با فواصل بیش از یک سال و کنگره های ملی با فواصل یک ساله برگزار می شوند.
کنفرانس ها به گردهمایی هایی گفته میشود که به منظور بحث، مذاکره، مشاوره و یافتن پاسخی برای یک موضوع خاص تشکیل میگردد. کنفرانس ها در مقایسه با کنگره ها دارای شرکت کننده های کمتر و زمان کوتاه تری هستند و اهداف کوچک تری را دنبال میکند. معمولاً کنفرانس ها در یک مرکز اجتماعات” Convention Center” برگزار می شود و شرکت کننده ها میتوانند با استفاده از تجهیزات ارتباطی نوین مانند ویدئوکنفرانس از راه دور با هم ارتباط برقرار کنند و به بحث و تبادل نظر بپردازند.
سمینار در حقیقت نوعی کنفرانس است که برای تبادل اطلاعات میان گروهی کوچک از افراد با علایق یا تحصیلات و یا آموزش های مشابه تشکیل میشود. سمینارها می توانند شامل جلسات گروهی دانشجویان باشد که همگی در یک موضوع خاص پژوهش و مطالعه میکنند و نتایج تحقیقات خود را در اختیار هم میگذارند. این برنامه معمولاً به صورت خودمانی برگزار شده، روی بخش کوچکی از یک موضوع صحبت می شود و شنوندگان در هر بخش از آن می توانند سخن گوینده را قطع کرده و سؤال کنند. بهرحال انواع مختلف سمینار وجود دارد ولی اساساً نوعی بحث آزاد برای تقویت مهارت های اعضاست. این همایش معمولاً در محل سالن کنفرانس یا آمفی تئاتر برگزار می شود.
در این مطلب تلاش شده تا با مراحل اداری ارائه یک مقاله و شرکت در کنفرانس های بین المللی آشنا شوید اما قبل از اینکه برای شرکت در یک کنفرانس داخلی یا خارجی تصمیم بگیرید، نخست باید هدفتان را از شرکت در این رویدادها مشخص کنید. آیا شما به دنبال انتشار مقالهتان در یک مجمع علمی هستید یا میخواهید شبکه ارتباطاتتان را وسیعتر کنید؟ چه نوع مخاطبانی برای شما اولویت دارند، دانشگاهیان یا افراد حرفهای صنعت؟ قصد ادامه تحصیل دارید یا فرصتی برای ارائه دیدگاه برایتان کافی است؟ در هر صورت با شرکت در یک کنفرانس هم میزان معلومات خود را افزایش داده اید و هم به واسطه افزایش مخاطبان فرصتهای بیشتری را برای آینده خود به دست آورده اید. علاوه براین، کنفرانس های بین المللی دارای اعتبار و فرصت های بیشتری نسبت به مشابه داخلی خود هستند. در این رویدادهای جهانی، شما هم امکان ارائه ایدههای خود به طیف وسیع تری از مخاطبان را دارید و هم تجربیات و مهارتهای بیشتری در ارتباط با معلومات خود کسب میکنید. همچین، ذکر این نکته لازم است که متاسفانه بیشتر سمینارها و کنفرانسهای داخلی از ضعفهای مدیریتی و اجرایی بسیاری چه در هنگام فراخوان، چه در هنگام ثبتنام و چه در طول برگزاری رنج میبرند. درحالی که به طور معمول این ضعفها و کمبودها در سمینارها و کنفرانسهای بین المللی بسیار کمتر است و برای کسانی که تجربه شرکت در هر دو مورد را داشته اند این تفاوت کاملا محسوس است.
یکی از راهکارهای افزایش شانس پذیرش با بورس در دانشگاه ها، رزومه قوی و مستند آکادمیک بوده که زمینه رقابتی شدن اپلیکیشن دانشجو را در دانشگاه مقصد فراهم می کند.
برای تقویت رزومه، می بایست فعالیت های علمی مختلفی را با نوشتن مقالات آکادمیک در دستور کار قرار داد که یکی از آنها، شرکت در کنفرانس های معتبر بین المللی است. شرکت در کنفرانس های بین المللی، برای دانشجویان متقاضی تحصیل در خارج از کشور، حسن های بسیار دارد که در این گزارش به آنها اشاره می کنیم. همچنین به معرفی چند درگاه معروف برای آگاهی از فرصت های شرکت در کنفرانس ها و کارگاه های بین المللی خواهیم پرداخت.
طبیعتاً این فعالیت های علمی بین المللی در بر دارنده هزینه هایی برای مجریان آنها دارند که بخشی از آن هزینه ها توسط اسپانسرهای برنامه تأمین می شوند و بخشی دیگر از طریق شرکت کنندگان طرح. هزینه هایی که از شرکت کنندگان گرفته می شود، بعضاً می تواند در قالب Conference Fee باشد. بدین معنی که فرد بایستی به دلیل مشارکت علمی در کنفرانس مبلغ مشخصی را پرداخت کند. این هزینه در قالب یکی از موارد زیر از شرکت کننده دریافت می شود: پذیرش مقاله محقق، ثبت کامل مقاله (Full Text)در کتابچه کنفرانس و یا پوستر شدن مقاله در کنفرانس. نوع دیگر هزینهRegistration Fee عنوان دارد و غالباً با ثبت نام متقاضی جهت حضور در کنفرانس از وی أخذ می شود.
هزینه های دیگری نیز برای حضور در کنفرانس های بین المللی وجود دارد، شامل: بلیط هواپیما و رزرو هتل می باشد. این هزینه ها بسته به نوع و سطح کنفرانس توسط مجریان کنفرانس و یا شرکت کنندگان پرداخت می شود.
برخی از همایش های بین المللی برای سازماندهی بهتر مهمانان و شرکت کنندگان، هتل و یا مجموعه هایی نیز رزرو می کنند که هزینه های آن از شرکت کنندگان گرفته می شود.
پرداخت های حضور در چنین کنفرانس های بین المللی به ارز های مهم دنیا و یا به ندرت به ارزهای محلی انجام می گیرد. این پرداخت ها به صورت آنلاین و از طریق کارت های مستر و ویزا و یا حساب پی پال پرداخت می شوند.