نقش نمایشگاه ها تنها محدود به معرفی محصول یا فعالیت های فردی نمیشود بلکه در یک رویداد نمایشگاهی مدیران ارشد به مشارکت و همکاری میان یکدیگر میپردازند تا بتوانند به روابط تجاری خود عمق بیشتری دهند و از طرفی فرصت های جدید اقتصادی برای تجارت خود ایجاد کنند. یک رویداد نمایشگاهی دارای تاثیرات ارزشمندی به اقتصاد است. از جمله این تاثیرات ارزشمند میتوان بازگشت سرمایه به غرفه داران و بازدیدکنندگان (مشتری) را نام برد که این مزیت از عوامل اصلی تشویق کننده برای مردم جهت شرکت در آن رویداد نمایشگاهی است. بعلاوه عاملی انگیزشی است که در بیشتر موارد به عنوان یک شاخص در بحث میزان موفقیت یک رویداد نمایشگاهی به شمار میرود.
آگاهی از تاثیرات اقتصادی صنعت نمایشگاهی در سطح منطقه
با دگرگونیهای دوران نوزایی و انقلاب صنعتی نیز رفته رفته نمایشگاهها بهتر و بهتر برگزار شدند و به گونه رویدادهای فصلی، محلی، منطقهای و جهانی خودنمایی کرد. از این رو برای نمایش قدرت و پیشرفت صنعتی و معرفی آن به جهانیان نباید از نقش صنعت نمایشگاهی غافل شد. در نتیجه چنانچه صنعت بخواهد تاثیر گذاری خود را در اقتصاد گسترش دهد و از دولت محلی و ملی یا سرمایه گذاران بخش خصوصی کسب سرمایه کند مستلزم رقابت آن صنعت با سایر صنایع است. با مطالعه بر روی تاثیرات اصول و تکینیک اقتصادی میتوان دریافت آنچه سبب گسترش همکاری برای بهبود شرایط اقتصادی و اشتغال زایی در تولیدات محلی میشود. ایجاد شرایط مناسب برای مقایسه یک صنعت با صنعت دیگر و به وجود آوردن فضای رقابتی میان آنان است. این مبحث در زمان بحران های اقتصادی نمونهی بارزی از تاثیر فضای رقابتی برای مقابله با کاهش منابع مالی است.
به منظور افزایش آگاهی از تاثیرات اقتصادی ابتدا باید تعریفی جامع از واژه ی “صنعت” ارائه داد. صنعت، عبارتست از گروه شرکتهایی که فراوردههای آنها جایگزین نزدیکی برای هم میباشند . دو عنصر مشخص در پروسه ی تحلیل تعریف
“صنعت ” نقش مهمی ایفا میکند. اولین عنصر جمع آوری اطلاعات است. این تحقیقات بازاریابی به ما کمک میکند تا سطح آگاهی از هزینه های اعمال شده برای یک رویداد نمایشگاهی را مشخص کنیم. دومین عنصر، مدل اقتصادسنجی(econometric model) است. در تعریف اقتصاد سنجی می توان گفت: اقتصادسنجی با مطالعه نظاممند پدیدههای اقتصادی با استفاده از دادههای مشاهدهشده سر و کار دارد. به عبارتی، اقتصادسنجی علم تحلیلهای آماری از مدلهای اقتصادی است. اگرچه بسیاری از روشهای اقتصادسنجی کاربرد مدلهای آماری را بیان میکنند، اما بعضی شاخصههایِ خاصِ دادههای اقتصادی سبب تمایز اقتصادسنجی از سایر شاخههای آمار میشود. دادههای اقتصادی عمدتاً مبنی بر مشاهده هستند و نه بهدستآمده از آزمایشهای کنترلشده. از آنجا که واحدهای اقتصادی در تعامل با یکدیگر عمل میکنند، دادههای مشاهدهشده نشان از یک تعادل اقتصادی پیچیده هستند و نه ناشی از یک رفتارِ ساده ارتباطی ناشی از تقدم و یا تکنولوژی. از این رو اقتصادسنجی روشهایی برای شناسایی و تخمینِ مدلهای با چند مجهول را ایجاد میکند. این متدها به محقق اجازه میدهند که استنتاجی علیمعلولی در شرایطی غیر از شرایط آزمایشیِ کنترلشده ارائه دهد. برای مثال اقتصاد سنجی همان عنصری است که بوسیله ی آن نمونه های خروجی و ورودی بر اساس آمار دولتی کشور انگلستان که تجارت و صنعت توریستی، حقوق ها و تاثیرات فعالیت های اقتصادی را تحت پوشش دارد تحت بررسی قرار میدهد. به صورت بنیادی نمایشگاه ها سه سطح از تاثیرات را بر اقتصاد اعمال میکنند: تاثیرات مستقیم،تاثیرات غیر مستقیم و تاثیرات القایی
تاثیرات مستقیم اقتصاد نمایشگاهی در اصل همان سهم ارزش افزوده تولیدات محلی در سطح کلان و اشتغال در همان منطقه است که شامل کارمندان شرکت برگزارکننده و کارمندان خود نمایشگاه میشود.
تاثیرات غیر مستقیم اقتصاد نمایشگاهی فعالیت هایی است که در زنجیره ی رویداد های نمایشگاهی به وقوع میپیوندد. برای مثال ایجاد فرصت های شغلی در کارخانه هایی که به ساخت تجهیزات لازم برایغرفه های نمایشگاهی میپردازند.
تاثیرات القا شده شامل اشتغال و فعالیت هایی است که تحت حمایت بخش مستقیم و غیر مستقیم میباشد. این بخش با توجه به خدمات و سرویس های مستقیم و غیر مستقیم تحت حمایت اقتصادی در سطح کلان تری قرار میگیرد.
نمایشگاه جایگاه و اهمیت و نقش آن در صنعت
نمایشگاه را می توان تبلیغ زنده نامید. چرا که در نمایشگاه عواملی چون تولید کننده، توزیع کننده، مصرف کننده کالا و یا خدمات در یک زمان و مکان مناسب گرد هم می آیند.
نمایشگاه مکانی است جهت به نمایش گذاشتن توانمندی ها و پیشرفت های یک منطقه یا کشور در زمینه های گوناگون. نمایشگاه موجب افزایش و بالا رفتن سطح اطلاعات و دانش عمومی، علمی و فنی بازدیدکنندگان می شود.
امروز نمایشگاه ها صرفاً به خاطر اهداف تجاری برگزار نمی گردد به همین دلیل میزان موفقیت یک نمایشگاه را با ارزش قراردادهایی که در طول برپایی نمایشگاه منعقد می گردد ارزیابی نمی کنند زیرا دستاوردهای یک نمایشگاه وسیع تر و گسترده تر از مبادلات تجاری است که در جریان دایر بودن نمایشگاه میان تجار و غرفه داران صورت می پذیرد.
در حال حاضر کشورهای پیشرفته صنعتی جهان با اصول و مقررات سازمان تجارت آشنایی لازم و کافی را دارند و روشهای نوین تبلیغاتی و بازاریابی، سیستم های بسته بندی صادراتی، اصول و فنون مذاکرات و قراردادهای بازرگانی، استانداردها و مکانیزمهای ورودی به بازارهای جهانی را بخوبی میشناسد و از ساختار بازارهای مختلف و ویژگیهای اقتصادی سیاسی و فرهنگی کشورهای هدف آگاهی کامل دارند. در نتیجه میزان موفقیت هر شرکت یا کشور در امر صادرات بستگی به پارامترهای قید شده دارد که جزو رسالتهای مهم نمایشگاه بهشمار میرود.
حضور در نمایشگاه های داخلی و خارجی یک روش بسیار محبوب بازاریابی محصول، خدمات و کسب و کار بوده است. با پیشرفت در بازاریابی رسانههای اجتماعی و تکنولوژی اینترنت، ارزش و مزایای بازاریابی از طریق حضور در نمایشگاه های داخلی و خارجی آشکارتر شد. اگرچه فناوری، بازاریابی کسب و کار را به سرعت تغییر میدهد ولی حضور در نمایشگاه های داخلی و خارجی چندین مزیت دارد.
● آشنایی با AUMA
AUAM یا اتحادیه صنعت نمایشگاه های تجاری آلمان، در واقع سازمانی برای لابی کردن است. AUAM حمایت از منافع برگزارکنندگان نمایشگاه های مختلف تجاری و اقتصادی در آلمان را بر عهده داشته و برای تامین منافع این صنف از تعامل دائمی و سازنده ای با دولت، پارلمان اروپا و نیز کمیسیون اتحادیه اروپا برخوردار است. این اتحادیه اطلاعات مربوط به زمان برگزاری، موضوع، تعداد شرکت کنندگان و بازدیدکنندگان از نمایشگاه های مختلف را به زبان آلمانی، انگلیسی، فرانسوی و ایتالیایی متشر می کند. وظیفه دیگر AUMA بازاریابی برای نمایشگاه های مختلف و پشتیبانی از شرکت های آلمانی است که وظیفه سازمان دهی و برگزاری نمایشگاه هایی را در آلمان و جهان بر عهده دارند. هدف از این کار افزایش شهرت بین المللی نمایشگاه های آلمانی در جهان است. AUMA برای تامین منافع صاحبان مشاغل و به منظور رونق فعالیت های تجاری در آلمان از پشتیبانی وزارت اقتصاد و فناوری و نیز وزارت غذا، کشاورزی و حمایت از مصرف کنندگان آلمان برخوردار است. وظیفه دیگر AUMA طرح و معرفی فرصت های شغلی مورد نیاز بخش صنعت و تجارت آلمان در دانشگاه های این کشور برای ارائه آموزش مورد نیاز بخش صنعت است. انجام و پشتیبانی از فعالیت های تحقیقاتی و پژوهشی وظیفه دیگر AUMA است.
● اهداف
چشم اندازی که این اتحادیه برای خود در نظر گرفته عبارتند از:
۱) حفظ رتبه اول برای آلمان در عرصه صنعت نمایشگاه داری جهان و تقویت و توسعه فعالیت های تجاری و صنعتی این کشور
۲) ارتقای محبوبیت و وضعیت نمایشگاه های تجاری در آلمان از طریق افزایش رویدادهای نمایشگاهی که توسط آلمان در دیگر کشورهای جهان سازمان دهی می شود و پشتیبانی از بین المللی شدن صنعت این کشور
۳) بهینه سازی کیفیت خدمات و زیرساخت های موجود در یک فرایند دائمی
● اعضا:
با توجه به اهداف و وظایف تعیین شده برای AUMA، در حال حاضر این اتحادیه ۸۴ عضو دارد که عبارتند از شرکت های مختلف سازمان دهنده نمایشگاه تجاری در آلمان و خارج از این کشور (و از جمله دوییچ مسه برگزارکننده نمایشگاه سبیت)، اتحادیه های مهم تولید و ساخت کالا، شرکت های فروشنده و توزیع کننده کالاهای تجاری، موسسات مهم کشاورزی، بازرگانی خارجی و. . . و در نهایت اتاق صنعت و تجارت آلمان.
علاوه بر این، همه اتحادیه های تجاری و صنعتی مهم آلمان که به حوزه نمایشگاه های تجاری علاقه مند هستند، در AUMA عضویت دارند. اعضای AUMA همچنین شامل شرکت هایی هستند که در برگزاری نمایشگاه های تجاری خارجی مشارکت می کنند. علاوه بر این به منظور جلوگیری از تداخل مسوولیتها و موازی کاری، چند اتحادیه کوچک دیگر با وظایف مشابه نیز عضو AUMA هستند. این اتحادیه ها عبارتند از GDG (اتحادیه سازمان دهندگان نمایشگاه های مهم آلمان)، IDFA (مجمع شهرهای نمایشگاهی و سازمان های نمایشگاهی آلمان) و fama(اتحادیه تخصصی نمایشگاه ها).
اما auma اعضای دیگری نیز دارد که عبارتند از سازمان هایی که خدمات تخصصی نمایشگاهی ارائه می دهند. این سازمان ها خود در قالب اتحادیه ای موسوم به FAMAB گرد هم آمده اند و عموما در ارائه خدماتی همچون طراحی غرفه، ساخت اقلام تبلیغاتی و. . . فعال هستند.
اما جالب ترین عضو AUMA اتحادیه ای موسوم به EWC است که در سطح اروپا فعالیت می کند و وظیفه هماهنگ سازی امور نمایشگاهی و رویدادهای تجاری در سطح قاره اروپا را بر عهده دارد.
▪ سازمان دهی: نشست های عمومی هیات اجرایی و مدیریت ۳ بخش اصلی AUMA هستند. هیات اجرایی شامل حداکثر تعداد نماینده از شرکت صنعتی و تجاری و سازمان دهندگان نمایشگاه هاست.
رئیس و معاون اول که باید رئیس یک شرکت فعال در همین زمینه و معاون دوم که باید جزو فعالان صنعت نمایشگاهی باشند.
برای تسهیل اجزای فزایند امور، گروه های مختلف کاری به تبادل تجربیات در میان اعضا کمک کرده وتوصیه هایی را هم به آنان ارائه می کنند. آنان همچنین در صورت وقوع مشکلات و چالشهای احتمالی دستور العمل ها و راه حل هایی را پیشنهاد می کنند.
از جمله فعال ترین و مهم ترین گروه های کاری AUMA می توان به گروه های بازاریابی، مطبوعات، گروه های کاری تخصصی IT، قوانین و حقوق صنعت نمایشگاه داری و مشارکت در تجارت خارجی را اشاره کرد.